Chlebek z ziarnami
Składniki:
1 kg mąki - 650
ok. 7 dag drożdży
7 łyżek siemienia lnianego
7 łyżek ziaren słonecznika
1 litr wody (dobrze ciepłej)
1,5 łyżki soli
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka pieprzu prawdziwego

W dość dużym naczyniu przygotowujemy mąkę nasiona i przyprawy.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do naczynia. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu należy przemieszać i wyłożyć do dwóch foremek wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po upieczeniu wyjmujemy i od gorącego chleba odrywamy papier. Odkładamy do ostygnięcia.
Smacznego

Jest bardzo pyszny i długo trzyma świeżość. :D