21, Lip, 2024, 04:00 PM Ostatnia edycja: 24, Lip, 2024, 06:59 PM by beata.was
Składniki:
2 kg cukinii
2 duże marchewki
500 g pieczarek
4 duże cebule
5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki (można zastąpić zwykłą)
1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki (można zastąpić zwykłą)
2 liście laurowe
3 nasiona ziela angielskiego
sól, pieprz
Przygotowanie:
 Cebulę obierz i pokrój w piórka.
W dużym garnku rozgrzej olej dodaj cebulę, podsmażaj całość aż cebula zrobi się szklista.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.
Do cebuli dodaj łyżkę wędzonej papryki i wymieszaj. Dorzuć marchewkę i duś 5-6 minut.
Dodaj plasterki pieczarek i podsmażaj kolejne 5 minut. Dołóż liść laurowy i ziele angielskie.
Cukinię obierz i pokrój w dużą kostkę (jeśli skórka jest cienka to możesz nie obierać).
Cukinię dodaj do pozostałych warzy, wymieszaj. Garnek przykryj i zmniejsz gaz. Duś całość ok. 1-1,5 godziny. Od czasu do czasu wymieszaj.
Kiedy cukinia jest już miękka dodaj koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę, dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podawaj z pieczywem lub ulubioną kaszą.