Składniki:

    400g maki orkiszowej (żytniej, pszennej pełnoziarnista, lub zmieszanej, może być też z białej mąki)
    400 ml wody
    pełna łyżeczka soli
    pełna łyżeczka cukru
    1 1/2 łyżki zakwasu
    1/2 łyżeczki suchych drożdży
    45 g sezamu
    75g słonecznika
    65g siemienia z lnu
    słonecznik do posypania

Wykonanie:
Wyrobić wszystko bez nasion (Lidlomix 3 minuty KNEAD) Później z nasionami ten sam program lecz 15 sekund i przykrywam w naczyniu do wyrośnięcia. Jak wyrośnie wkładam do formy wysmarowanej masłem i posypanej patkami, na wierzch posypuję słoneczniki. Ponownie stawiam do wyrośnięcia przykrywam ściereczka. Jak weżnie się palcem się weźmie i ciasto wraca jest gotowe do pieczenia.
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni, piekę 60 minut. Po wyjęciu zwilżam skórkę chleba wodą i kładę na kratce do odparowania.
Smacznego! :D