Składniki:
• 3 – 4 szklanki ugotowanej ciecierzycy potocznie zwanej cieciorką
• 1 duża papryka czerwona,
• 2 kawałki pora,
• 2 marchewki,
• 1 korzeń pietruszki,
• kawałek selera,
• 3 ząbki czosnku,
• 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
• suszone kiełki komosy ryżowej (quinoa),
• zioła i przyprawy: natka pietruszki, sól himalajska lub morska, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki czarnuszki, dowolny zestaw ziół np. zioła dalmatyńskie (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia),
• olej rzepakowy.

Przygotowanie:
Szklimy por w emulsji z wody i oleju rzepakowego. Dodajemy drobno pokrojone warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler) i dusimy w niewielkiej ilości wody. Ja warzywa ,,pokroiłam" w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Polecam, bo dusi się zdecydowanie szybciej. Kiedy warzywa lekko się podduszą, dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach duszenia wrzucamy przyprawy oraz ew. suszone kiełki komosy (jeśli nie masz możesz dodać np. amarantus ekspandowany lub inne kiełki). Dusimy jeszcze przez kilka minut.