Składniki
✅2 jajka
✅Ser twarogowy 250g
✅1,5 szklanki mąki
✅2 łyżki oleju
✅1 łyżka cukru wanilinowy
✅2 łyżki proszku do pieczenia
✅Szczypta soli
✅5 łyżek cukru
✅Garść rodzynek
✅Cukier puder do posypania bułeczek
Sposób przygotowania
➡️jajka, cukier, cukier wanilinowy ubijamy
➡️dodajemy twaróg i blendujemy na gładką masę
➡️dodajemy dwie łyżki oleju, całość dokładnie mieszamy
➡️dodajemy mąkę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy, dodajemy rodzynki, a następnie zagniatamy ciasto. Gdy ciasto się lepi podsypujemy mąką
➡️gotowe ciasto dzielimy na 8 lub 12 części w zależności jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki
➡️z ciasta formujemy kulki, możemy dodatkowo obtoczyć w mące
➡️bułeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem
➡️wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia 20-25 minut
➡️na koniec posypujemy cukrem pudrem
Smacznego !