Składniki:
główka białej kapusty
Farsz
40 dag kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
około 40 dag pieczarek
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
Sos
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
około 3/4 litra sosu pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z sokiem z puszki
sól pieprz

Przygotowanie
Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, wytnij głąb i zalej kapustę wrzątkiem
Do miski wsyp kaszę gryczaną ugotowaną na sypko
Pieczarki obierz, umyj, drobno posiekaj i dodaj do kaszy
Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do kaszy z pieczarkami
Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Zmiękczone wrzątkiem liście kapusty ułóż na blacie, wyłóż na ten liść łyżkę farszu, zawiń.
Na dnie naczynia żaroodpornego, w którym będziesz zapiekać gołąbki, ułóż liście kapusty, na nie ułóż roladki
Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie paski. Posyp nią gołąbki
Czosnek obierz i posiekaj drobno. Posyp nim gołąbki
============================
zalać woda, przykryć liśćmi i dusić ok 60 minut, potem zrobić sos
==========================
Całość zalej sokiem pomidorowym.
Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika 160 stopni na około 30 minut.
Jeżeli lubisz mieć sos o konsystencji kremowej, wyjmij z naczynia cebulę, czosnek i sok pomidorowy i zmiksuj.