CIASTO - biszkopt:
– jajko – 6 szt
– mąka pszenna – 1 szklanka
– cukier – 1szklanka
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– olej– 2 łyżki
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ciągle mieszając dodajemy cukier, a na końcu po jednym żółtku. W osobnej miseczce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Na koniec dodać olej. Wylać do dużej blachy (30x40), wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C.
PONCZ:
– 1/2 szklanki letniej woda
– sok z cytryny – 2 łyżki
– cukier puder– 2 łyżki
Wszystkie składniki wymieszać, namoczyć ponczem upieczony biszkopt.
MASA BUDYNIOWA:
- budyń śmietankowy – 2 opakowania
– sok z cytryny – 1/2 szklanki soku z cytryny
- woda - 1 i 1/2 szklanki
– cukier – 1 szklanka
- żółtka - 2 sztuki
– masło – 200 g
Sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier gotujemy. 0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami i żółtkami. Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimny (!!!) budyń po łyżce. Dokładnie mieszamy.
Krem wyłożyć na namoczony biszkopt, wyrównać.
PIANKA CYTRYNOWA :
-śmietana kremówka (30%) 600 ml
- serek mascarpone 150g
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
Galaretki rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Śmietanę ubił na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować do połączenia, a następnie cienkim strumieniem wlać przestudzona galaretkę. Masę wyłożyć na krem budyniowy. Na wierzchu ułożyć herbatniki
LUKIER :
– sok z cytryny – 4 łyżki
– cukier puder – 3 łyżki
Sok połączyć z cukrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, by masa była gęsta, ale smarowna). Smarujemy herbatniki
DODATKOWO :
– herbatniki – ok. 25 szt
Odstawiamy do " przegryzienia ,,