– dwa mocno dojrzałe banany
– 3/4 szklanki (ok.160 ml) ciepłego mleka
– 1/4 szklanki stopionego masła lub oleju (60 g)
– 2 jajka
– szklanka mąki (170 g)
– 4 czubate łyżki ciemnego kakao
– 1/2 szklanki cukru (110 g)
– kilka kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– dwie garście ulubionych bakalii ( żurawina, rodzynki)
polewa:
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– łyżeczka masła
– 3 łyżki gorącego mleka
Piekarnik ustawić na 180 st., formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Banany pokroić i mocno zblendować w wysokim naczyniu. Dodać wszystkie mokre składniki: mleko, masło lub olej, jajka, zmiksować na jednolitą masę. Wszystkie składniki suche – mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek zmieszać w dużej misce. Dolać do nich masę z bananami, bakalie i całość wymieszać krótko łyżką (nie mikserem) ale nie bardzo porządnie, mogą pozostać grudki.
Przelać do formy i od razu wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 – 50 minut.
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego rondelka lub miseczki, podgrzewać nad naczyniem z gotująca się wodą. Dodać masło, mleko, mieszać do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodać więcej mleka. Polewę wylać na wierzch ciasta