Składniki:
Ciasto drożdżowe:
•500g mąki pszennej
•30g świeżych drożdży
•200ml mleka
•50g cukru
•szczypta soli
•2 jajka
•60g masła
•100g rodzynek (można pominąć)
Kruszonka:
•70g mąki pszennej
•60g masła
•2 łyżki cukru
Dodatkowo:
•1 jajko
•trochę mleka
Sposób przygotowania:
1.Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 min.
2.Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
3.Przygotować formę keksową o długości 30cm. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała sporo poza formę. (Ciasto drożdżowe rośnie sporo podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega ,,wypadaniu" z formy kruszonki, która jest ułożona na górze). Ciasto przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 min.).
4.W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
5.Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Ułożyć
kruszonkę.
6.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.
7.Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas przygotowania: około 30 min.
Czas oczekiwania: około 45 min.
Czas pieczenia: około 40 min.
Liczba porcji: około 16
Trudność: łatwe
Koszt: niski