Ciasto na spód sernika

    2 szkl mąki szymanowskiej
    1/2 szkl cukru pudru
    10 dag roztopionego masła
    1 łyżka (oleju lub margaryny lub smalcu)
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zagnieść składniki. Wyłożyć blaszkę torownicy dół i boki.
Składniki na sernik:

    1 kg sera mielonego w wiaderku (President lub z Mlekovita)
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. oleju (kujawskiego rzepakowego lub innego)
    2 całe jajka
    4 żółtka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( z cukrem)
    2 szkl. mleka 2%

Wykonanie:
W termomiksie mieszadełka(a nie noże) ustawiamy 3. Mieszamy wszystko.
Potem wlewamy do tortownicy średniej wyłożonej papierem, która jest dobrze obłożona ciastem spód i boki żeby ciasto nie podpłynęło pod spód. Ciasta nie zapiekamy.
Pieczemy w piekarniku 180 stopni ok. 50 min by sernik zbrązowiał na wierzchu. Wyłączamy piekarnik i ciasto jest jeszcze przez 10 minut, potem uchylamy drzwiczki i znów jest 10 minut.
Sernik musi wystygnąć przed podaniem.
Sos do polania:
Maliny mrożone z cukrem rozmrażamy w kubeczku, powstanie sosik.
Beza na wierzch
Można też pozostałe białka (4 sztuki) ubić na sztywno i dodać 1/2 szkl. cukru i 1 paczkę wiórek kokosowych. Smarujemy tym upieczony sernik ciepły i wkładamy do piekarnika na 10 min.