• 1,5 kg karczku pokrojonego w plastry lub 3 udźce indycze
Zalewa:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki keczupu pikantnego
  • 1 cebula w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 10 dkg żurawiny suszonej
  • 1 przyprawa do karkówki Kamis (lub do kurczaka)
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżeczka soli
Wymieszać, połączyć z karkówką, odstawić na jedną dobę.
Wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch przykryć folią aluminiową. 
Piec 30 minut na 200o, następnie ok. 1 godziny 15 minut 160o.  (do 1 godziny 30 minut).
Najlepiej piec w gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym, przykrytym.