Składniki na 6 porcji:
  • 1 kostka bulionu
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka (180g) nieugotowanego białego ryżu
  • 60g masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 szklanki (475 ml) wody
  • 6 udek kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
Przygotowanie:
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C
  • Bulion rozpuścić w łyżce wody
  • W misce wymieszać ryż z masłem, cebulą i 2 szklankami wody. Przełożyć do naczynia żaroodpornego
  • Udka kurczaka ułożyć na ryżu, polać rozpuszczoną kostką rosołową i posypać przyprawą włoską. 
  • Piec przez 40-50 minut (czas pieczenia zależy od wielkości udek, więc być może trzeba go będzie wydłużyć.