• 1 kg obranych ziemniaków
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 
  • 2 jaja

Przygotowanie
  • Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie rozgnieść praską. Całkowicie ostudzić.
  • Śliwki umyć, nadkroić i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. W środek wsypać szczyptę cynamonu i 1/4 łyżeczki cukru pudru. 
  • Ostudzone ziemniaki wyłożyć na mąkę, dodać jajka, posolić i powoli łączyć składniki w jednolite ciasto. W razie potrzeby oprószyć dłonie mąką. Jeśli będzie potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki do ciasta, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle delikatniejsze, bardziej miękkie.
  • Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, mocno je rozpłaszczyć na dłoni na cienki placuszek. Najlepiej aby ciasto wkoło śliwki było jak najcieńsze.
  • Na środku umieścić śliwkę, dokładnie zlepiać brzegi i uformować kształtną kulkę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę lub talerz.
  • Zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić knedle. Gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
  • Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach, przed podaniem zlać wodę z talerzy.