Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.

Wiadomości - wojtek.was

1
Ryby / Śledzie z cebulką w koncetracie
22, Lip, 2024, 03:33 PM
  • 0.5 kg śledzi płaty solone
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3, 4 łyżki koncentranu
  • 30 dkg cebuli ( pokrojoną w półtalarki)
  • 1/4 szklanki octu 6%
  • 2,3 ziarna ziela angielskiego 
  • Liść laurowy 
  • Łyżka gorczyca
Wykonanie
cebulę zeszklić na oleju. Wymoczyć śledzie i pokroić w kawałki. Do cebuli dodać cukier, listek i ziele. Chwilę posmażyć i dodać ocet i kocentrat, chwilę posmażyć. Zestawić z ognia i dodać gorczyca. Wymieszać wystudzić. 
Nakładać warstwami: śledzie, cebula z przyprawami. Odstawić do przegryzienia.
W lodówce mogą stać do 2 tygodni. 
2
Do słoików / Buraki małe
22, Lip, 2024, 03:07 PM
1,5 kg małych buraczków
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1/4 szklanki cukru
6 szklanek wody
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela i pieprzu
WYKONANIE
buraczki obrać i gotować 30 minut w zalewie sporządzonej z tych składników. Następnie wystudzić, włożyć do słoików zalać zalewą i pasteryzować 30 minut.
3
Do słoików / Buraki z papryką
22, Lip, 2024, 03:00 PM
  • 5 kg buraków
  • 8 papryk
  • 8 cebul średnich
Buraki ugotować na półtwardo, zetrzeć na grubej tarce. Paprykę i cebulę pokroić w słupki i zalać olejem (ok łyżki) na godzinę.
Zalewa:
  • 1/2 litra octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklana wody
  • Ziele angielskie 
Wymieszać wszystkie składniki i pasteryzować 15 minut.
4
Do słoików / Sałatka z ogórków z koprem
22, Lip, 2024, 02:49 PM
5 kg. ogórków młodych ogórków pokroić w plasterki, nie obierać.
6 dużych cebul pokroić na ćwiartki.
20 dkg marchwi zetrzeć na na jarzeniówce.
Garść zielonego młodego kopru, pokroić.
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu.
4-5 łyżeczek soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
1/2 szklanki oleju.
Odstawić na godzinę i wymieszać.
 Nakładać w słoiki.
Pasteryzować 15 minut
5
Do słoików / Ogórki konserwowe
22, Lip, 2024, 02:40 PM
Na litrowy słoik ogórków 1 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, majeranek, gorczyca, koper (łodygi, nasiona, cały), czosnek,chrzan, ziele,liść laurowy, kawałeczek marchwi.
Zagotować zalewę:
  • 4 1/2 szklanki wody 
  • 1 szklanka octu (10%).
 Ostudzić zalewę i napełnić słoiki. Pasteryzować bardzo krótko.
6
Do słoików / Ogórki z musztardą
22, Lip, 2024, 02:29 PM
Zalewę zagotować:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu (10%)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek musztardy ostrej (słoik musztardy np. Ruskiej)
  • 1 łyżeczka soli
5 Kilogramów ogórków obrać pokroić na połówki,  jeśli duże na 4 części.
Poukładać w słoiki i zalać ogórki zalewą w słoikach.  Pasteryzować bardzo krótko max 5 minut
7
Blok powitalny / Odp: Powitanie!
06, Sie, 2023, 07:24 PM
Witam.Kochaną żonę. :)