Składniki:
  • 1 słoik fasolki szparagowej
  • 5 jaj
  • 3 jabłka
  • 3 małe cebulki
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 30 dkg sera żółtego
  • majonez kielecki
  • ketchup
  • przyprawy : tylko papryka słodka


POLECAM JEST ŚWIETNA I PIERWSZA ZNIKA ZE STOŁU.
TO JEDNA Z PRZYSTAWEK NA SPECJALNE OKAZJE.
Opis:
Z podanych składników wychodzą 2 dość duże salaterki sałatki. Przygotowujemy 2 salaterki najlepiej przeźroczyste i układamy w nich warstwowo następujące składniki:
1 warstwa: odsączona fasolka szparagowa
2 warstwa: pokrojone w kostkę jajka
3 warstwa: majonez (tyle aby pokryć jajka)
4 warstwa: pokrojone w drobną kosteczkę jabłka
5 warstwa: ketchup
6 warstwa: odsączona z zalewy fasola czerwona
7 warstwa: pokrojona w drobną kostkę cebula
8 warstwa: majonez
9 warstwa: kukurydza
10warstwa: majonez (tyle żeby pokryć kukurydzę)
11warstwa: starty na drobnych oczkach ser żółty
na koniec należy posypać słodką papryką (dekoracja)

Sałatki nie przyprawiamy żadnymi przyprawami. Składniki są tak dobrane, że nie ma takiej potrzeby. Nic nie solimy i nie pieprzymy.

Przygotowujemy ją kilka godzin przed podaniem - wtedy jest najlepsza.
Jeśli musimy wykonać ją np. dzień wcześniej proponuję przykryć woreczkiem foliowym przed włożeniem do lodówki aby ser nie obeschł.