Składniki:
10 dag kaszy jaglanej (niewiele ponad połowa szklanki)
10 dag płatków owsianych (ok. 1 szklanki)
2 cukinie
1 czerwona cebula
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony czarny pieprz
świeżo mielony czerwony pieprz
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj. Wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem - dzięki temu nie będzie miała goryczki. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłącz ogień, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po 5 minutach, odkryj i wymieszaj widelcem tak, by ziarenka się od siebie oddzieliły. Po tym czasie odkryj, odstaw do przestygnięcia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Cukinie zetrzyj na tarce. Przełóż do sita, posól i odstaw na 15 minut, aby odciekł nadmiar wody. Cebule pokrój w drobną kostkę. Szczypior posiekaj.
Do kaszy jaglanej dodaj cukinie, cebulę, szczypior, oliwę z oliwek i wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj na jednolitą masę.
Płatki owsiane wymieszaj z 1 łyżeczką świeżo mielonego czerwonego pieprzu (możesz zastąpić czarnym).
Z masy formuj dłońmi klopsiki wielkości mandarynki. Staraj się odcisnąć nadmiar wody. Każdego klopsika obtaczaj w płatkach owsianych. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40-50 minut, aż płatki owsiane zbrązowieją.