➡️0,5 kg mąki pszennej
➡️3 łyżki słonecznika
➡️3 łyżki siemienia lnianego
➡️0,5 szklanki otrębów (obojętnie jakich)
➡️1 łyżka pestek dyni
➡️niepełna łyżka soli
➡️łyżka cukru
➡️2,5 dag drożdży świeżych
➡️0,5 l ciepłej wody

W kwestii ziaren można zachować dowolność.
W wersji na słodko można dodać żurawinę.

✅Wszystkie składniki mieszamy.
✅Gotową mieszankę zalewamy wodą, raz jeszcze mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
✅Przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia.
✅Po upływie 20 minut raz jeszcze mieszamy i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 40 minut.
✅Pod koniec tego czasu możemy już włączyć piekarnik, żeby się nagrzewał.
✅Przekładamy chleb do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w temperaturze 220 stopni (bez termoobiegu) przez 60 min.

Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb.
Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek.
Fajną opcją, którą ja wykorzystałam, jest pieczenie w naczyniu żaroodpornym, wtedy chleb jest okrągły.

Ten chleb po prostu nie może nie wyjść