Porcja na 2 keksówki.
składniki:
50 dkg soi
50 dkg soczewicy
35 dkg pieczarek
25 dkg cebuli (3 średnie cebule)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki roztopionego masła
4 jajka
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz, sól, gałka muszkatowa do smaku
5 ząbków czosnku
wykonanie:
Soję namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Soczewicę umyć, oczyścić i zalać zimną wodą zagotować (2-3 min) odlać wodę. Zalać ponownie ciepła wodą i ugotować do miękkości (nie rozgotować!). Pieczarki pokroić i poddusić na oleju. Cebulę oddzielnie też poddusić na oleju. Wyżej wymienione składniki przekręcić przez maszynkę. Dołożyć mąkę ziemniaczaną masło i 4 żółtka oraz czosnek i doprawić do smaku. Wyrobić. Białka ubić i delikatnie jak ciasto dodać do masy i wymieszać. Włożyć do keksówek.
Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 35 mininut aż będzie podpieczony.