Składniki na ciasto
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (18% Piątnicy)
Składniki na dekorację
cukier puder
Składniki na krem Zrobiłam z połowy porcji
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 1 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki kartoflanej
Wykonanie
Ze składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Nasmarować masłem roślinnym foremki do rurek. Rozwałkować cienko ciasto mocno podsypać mąką. Kroić paski i zawijać na rurkach. Położyć na papierze. Można posmarować jajkiem rozmącanym z mlekiem, można potem posypać je grubym cukrem. Piec w 200 stopni z termoobiegiem przez 12 minut. Ja piekłam w 205 stopniach przez ok 14 min. (miałam ustawione: piekarnik + nawiew)
Po wyjęciu z pieca zdjąć z foremek rurki.
Krem:
Ubić jaka z cukrem na kogiel mogiel. Dodać mąki i masło, wszystko dobrze wymieszać. Zagotować mleko i powoli dodawać do masy jajecznej. Zagotować całość. Ciepłym kremem napełniać rurki.
SMACZNEGO!