40min, składniki na 6 porcji:

Składniki (keksówka 11x20 cm):
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 mały banan
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • (można kilka kropel aromatu migdałowego)

Polewa:
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Dodatki:
  • wiórki kokosowe do posypania 20g
  • płatki migdałowe do posypania 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Fasolę płuczemy na sitku. Blenderujemy ją z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (piekłam dłużej).
Po upieczeniu ciasta, wyjmujemy je z foremki łapiąc za papier do pieczenia i wyciągając całość z formy na kratkę do pieczenia.
Wszystkie składniki na polewę wkładamy do niewielkiego rondelka i mieszamy do zagotowania. Szybko ściągamy z ognia i jeszcze gorącą polewą polewamy ciasto.
Ciasto jemy dopiero po całkowitym wystygnięciu i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia:171 kcal
Białko: 8,6 g
Tłuszcz: 7,1 g
węglowodany: 26,2 g