Ciasto:
  • 2.5 szkl mąki
  • 30 dkg masła (lub margaryny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Beza:
  • 3 białka
  • ¾ szkl cukru drobnego kryształu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
Krem:
  • 2 szkl mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Posiekać mąkę i proszek do pieczenia z tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i rozwałkować na prostokątne kawałki papieru do pieczenia. Ubić białka na sztywno, dodawać po łyżce cukru dokładnie miksując, do jego rozpuszczenia. Każdy surowy placek smarować bezą i piec na złoty kolor (ok.25 min, 180stopni). Trzeba uważać przy wyjmowaniu placków - są kruche!
Z podanych składników na krem ugotować budyń. Wystudzić i zmiksować z kostką masła. Dodawać budyń po łyżce do utartego masła, aby masa się nie zwarzyła.
Przełożyć placki kremem i konfiturą wiśniową. Ostatniego, wierzchniego placka nie smarować kremem