W tym roku aronia obrodziła, dlatego przygotowałam oprócz soku nalewkę.
Nalewka z aronii, Aroniówka z kanału ,,Smaczne-Przepisy.TV"

Składniki:

                1 kg aronii
                0,75 kg cukru
                1 laska wanilii
                5 goździków
                1 l wódki

Wykonanie:

Owoce aronii (ja użyłam świeżych, a wiem że dużo osób używa owoców przemrożonych. Należy  pamiętać, że aronia bywa cierpka. Jest na to jednak sposób! Aby pozbyć się cierpkość aronii, należy zamrozić owoce. Wystarczy kilka dni w zamrażalniku, a nasza aronia pozbędzie się cierpkiego posmaku!) wsypujemy do słoika a następnie zasypujemy je cukrem. Dodajemy ziarenka wanilii (ja dałam cukier wanilinowy) oraz wrzucamy goździki. Zakręcamy szczelnie słoik i dokładnie potrząsamy aby wymieszać cukier z owocami. Słoik odstawiamy na 1, 2 tygodnie (ja odstawiłam na 2) aby aronie puściły sporą ilość soku.  Po tym czasie mieszamy nalewkę i zalewamy wódką. Tak przygotowaną nalewkę zakręcamy i odstawiamy na minimum 2 tygodnie a najlepiej na miesiąc (ja odstawiłam na miesiąc). Co dwa dni warto potrząsnąć słoikiem aby wymieszał się cukier. Na koniec należy przefiltrować nalewkę, i wlać do butelek szczelnie je zamykając.  Odstawiamy w ciemne miejsce, im dłużej stoi tym jest smaczniejsza.
Nalewka z Aronii (przepis mojego wujka Zdziśka) – ,,pychotka"

    1kg. owoców aronii
    1 laska wanilii
    kilka goździków
    kawałek korzenia imbiru
    1/2 kg cukru
    1 litr wódki

Wykonanie:

    ustawić na słońcu na 2 tygodnie
    w butelkach dojrzewa pół roku

Uwaga: Pamiętaj, Nalewkę trzeba wypić, bo może się popsuć. 😉