17, Sie, 2025, 11:54 AM Ostatnia edycja: 17, Sie, 2025, 11:56 AM by beata.was
Składniki:
buraki 1 kilogram
cukinia 1 kilogram (bez miąższu)
cebula 200 gramów
ocet 0.75 szklanki
olej 0.5 szklanki
cukier 1 szklanka
sól 3 łyżeczki
pieprz 1 szczypta
Wykonanie:
Buraki dokładnie umyłam, ugotowałam na półtwardo.  Przestudzone buraki obrałam, starłam na tarce o grubych oczkach
Cukinię umyłam, obrałam ze skórki. Cukinie przekroiłam, usunęłam miąższ z nasionami, starłam na tarce, na wąskie plasterki. Wsypałam do cukinii 1 i ½ łyżeczki soli i wymieszałam. Z cukinii nie odciskamy soku, jest potrzebny, ponieważ w zalewie nie ma wody.
Cebulę pokroiłam w paseczki o długości ok. 2 cm, wymieszałam z 1 i ½ łyżeczką soli i odstawiłam na ok. godzinę. Po tym czasie odcisnęłam wytworzony sok, przelałam cebulę chłodną wodą i ponownie odcisnęłam na sitku.

Gotowanie i pasteryzowanie:
Umieściłam warzywa, ocet, olej i cukier w garnku, zagotowałam i gotowałam ok. 5 minut, często mieszając. Następnie przełożyłam sałatkę do słoików, szczelnie zamknęłam. Pasteryzowałam ok. 10 minut.