Składniki
✅1 i 1/2 szklanki mąki
✅1/2 szklanka ciepłego mleka
✅25g świeżych drożdży
✅2 łyżki oleju
✅1/2 łyżeczki cukru
✅1/2 łyżeczka soli

Sposób przygotowania
➡️ Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie należy podsypać mąki.
➡️Odstawiamy do wyrośnięcia
➡️Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem lub nasmarowaną olejem lub formujemy kształt klasycznej pizzy zawijając brzegi.
➡️Na ciasto układamy ulubione składniki
➡️Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut
➡️ Wcześniej nagrzewamy piekarnik
Smacznego !