SKŁADNIKI
Lista składników
  • polędwica wieprzowa 1,5 kg
  • Musztarda francuska Prymat 180 g
  • białe wino wytrawne 200 ml
  • cebule 5 szt.
  • oliwa
  • Do smaku
  • Majeranek suszony Prymat
  • Pieprz czarny mielony Prymat
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kroki postępowania
KROK 1 Polędwicę oczyszczamy z błon, wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy z każdej strony obficie musztardą francuską, a następnie posypujemy z obu stron majerankiem, solą i pieprzem. Na koniec wlewamy białe wino. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 15-30 minut, aby mięso przeszło aromatem przypraw, wina oraz musztardy.
KROK 2 Cebulę siekamy w cienkie piórka i rumienimy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.
KROK 3 Naczynie żaroodporne wyjmujemy z lodówki, polędwicę wyjmujemy z marynaty i smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek 4-7 minut. Podsmażoną polędwicę oczyszczamy delikatnie z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika lub ściereczki. Następnie przekładamy z powrotem do naczynia żaroodpornego, a następnie dodajemy podsmażoną cebulkę oraz wlewamy pozostałą marynatę.
KROK 4 Pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190̊C.
KROK 5 Polędwicę podajemy z ulubionymi dodatkami.