Składniki:
-200g kaszy gryczanej (1 szkl. Ja daję niepaloną, wtedy lepiej wyrabiają się burgery)
-1 duża cebula
- 150 g pieczarek
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 pęczka koperku
SOS
-200g pieczarek
-1 łyżka oliwy
-1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 100 ml mleka roślinnego

WYKONANIE
Kaszę gryczaną gotowałam przez 20 minut w osolonej wodzie. Na patelni poddusiłam cebulę. Pieczarki pokroiłam bardzo drobno i dodałam do cebuli. Jeszcze chwilę dusiłam. Do kaszy wbiłam jajko, dodałam warzywa i wszystko wymieszałam. Na koniec dodałam drobno posiekany koperek oraz przyprawy. Uformowałam kotleciki i wrzuciłam je na patelnię na rozgrzany olej kokosowy. Smażyłam kilka minut z każdej strony, na mocnym ogniu.
Sos: Na patelni poddusiłam na oleju cebulkę i czosnek, dodałam pomrojone na 4 części pieczarki i dusiłam kilka minut, następnie dodałam mleko roślinne i koperej. Polałam tym sosem kotlety.
Uwaga:
Na 2 szklanki wrzącej wody wrzuć 1 szklankę kaszy gryczanej niepalonej, szczyptę soli.
Gotuj kaszę na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie zdejmij z ognia owiń dokładnie ściereczką, i ręcznikiem. Schowaj między kołdrami lub ciepły koc. Pozostaw na min. pół godziny, aby kasza ,,doszła".To również stary, dobry sposób na utrzymywanie gotowych potraw w ciepłej temperaturze.
Jeśli zaś z jakichś powodów nie chcesz lub nie możesz zastosować takiego sposobu, po prostu gotuj kaszę pod przykryciem na małym ogniu minimum 30 minut.