- szklanka czerwonej soczewicy
- pół szklanki słoneczniku
- pół szklanki płatków owsianych
- 2 cebule
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- łyżeczka soli himalajskiej, pieprzu, słodkiej papryki, posiekanej pietruszki
- pół łyżeczki majeranku
- 2 listki laurowe
- olej kokosowy
- sezam i słonecznik do dekoracji
Krok po kroku
1) Soczewicę zalewamy dwoma szklankami wrzątku, dodajemy sól, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem (nie mieszając!) na najmniejszym ogniu przez 20 minut. Wyciągamy liście laurowe.
2) Słonecznik zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, odcedzamy z wody.
3) Płatki zalewamy niewielką ilością wrzątku (tylko tyle, aby zmiękły, jeśli zalejemy za dużo odcedzamy).
4) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
5) Wszystkie składniki łączymy w dużej misce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, porządnie
6) ‎mieszamy i wykładamy do keksówki.
7) Posypujemy sezamem i słonecznikiem, następnie pieczemy przez 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (aż do zarumienienia i odejścia od blaszki brzegów pasztetu).