Składniki:
1 szklanka pęczaku
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
2 buraki
2 szklanki soku z buraka
1 marchewka
1 pietruszka
sok z cytryny
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
masło klarowane lub olej do podduszenia warzyw
szczypiorek i pestki dyni do posypania
Przygotowanie:
Przygotuj warzywa: cebulę i czosnek obierz i poszatkuj, buraki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Zeszklij cebulę i czosnek na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Dodaj marchew, pietruszkę, buraki i pozostałe zioła, podlej niewielką ilością wody i podduś.
Przepłukany pęczak wrzuć do warzyw, podlej sokiem z buraka i duś do miękkości pod przykryciem.
W razie potrzeby podlewaj wrzącą wodą. Na koniec dopraw cytryną, solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem oraz pestkami dyni i podawaj.