Składniki na 6 kotlecików:

8 jaj ugotowanych na twardo
2 całe jaja
1 mały brokuł ( ok. 25 dkg)
10 dkg sera mozzarelli
1 duża łyżka łagodnej musztardy
1 duża cebula
pieprz i sól do smaku
1 ząbek czosnku
olej kokosowy do smażenia
otręby mielone
Jajka ugotować na twardo obrać, wystudzić i pokroić w kosteczkę niezbyt drobną. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, włożyć do posolonej gotującej się wody, gotować 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą, odsączyć na sicie i lekko posiekać. Cebulkę usmażyć na oleju na złoty kolor, wystudzić, dodać do masy jajecznej. Dodać musztardę, rozdrobniony czosnek, przyprawy i rozkłócone surowe jajka. Ser zetrzeć na drobnym tarle, wymieszać dokładnie z masą jajeczną, ale delikatnie, by składniki były widoczne, nie rozgniecione.

Masę umieścić w lodówce - zimna lepiej się formuje. Otręby (zastępują bułkę tartą) wysypać na papier kuchenny, z masy formować medaliony średnicy 6 cm i wysokie na 2.5 cm otoczyć w otrębach. Na patelni rozgrzać olej kokosowy smażyć kotleciki z obu stron, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym kuchennym.