06, Sie, 2023, 08:08 PM Ostatnia edycja: 06, Sie, 2023, 08:11 PM by beata.was
75 dag filetów z miruny (mintaja, może być też pierś z kurczaka) pokroić w drobne kawałki
Ciasto do ryby
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki.
Składniki wymieszać i maczać kawałki ryby. Smażyć w głębokim tłuszczu.
Zalewa
2 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
6 łyżek octu spirytusowego 6% (4 łyżki 10%)
3 łyżki cukru
3 łyżki keczupu
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie
Składniki zalewy zagotować.
Ja zalewy robię prawie 2 porcje tak by przykryła cała rybę z warzywami.
Warzywa
3-4 cebule (pokroić je w półkrążki i przelać wrzątkiem)
2 papryki (wrzucamy na wrzącą wodę chwilę pogotować i pokroić na małe paseczki)
3 ogórki konserwowe (pokroić w krążki)
Warzywa wymieszać
Wykonanie
W naczyniu z przykrywką układać rybę na przemian z warzywami, zalać zalewą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.