Składniki:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 50 dag jabłek
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
  • olej lub masło do wysmarowania żaroodpornego naczynia
  • śmietana lub jogurt grecki
Wykonanie:
Kaszę opłucz, sparz wrzątkiem, odcedź i zalej wrzącą wodą z mlekiem. Dodaj łyżkę masłom i sól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok pół godziny, aż kasza wchłonie wodę. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, poszatkuj, wymieszaj z cukrem i cynamonem. Nagrzej piekarnik do 180 oC. Wysmaruj żaroodporne naczynie, po czym wkładaj warstwami kaszę i jabłka. Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić kasza. Na wierzchu ułóż kawałeczki masła. Zapiekaj pod przykryciem przez ok.35 minut. 
Zamiast kaszy można użyć ryżu.