Babka ziemniaczana po podlasku- tradycyjne danie z mojego regionu.
Można ją podać jako samodzielne danie z sosem tzatziki, jogurtowo - czosnkowym czy grzybowym, kapustą kiszoną, ogórkiem kiszonym, lub dowolną surówką. Dobra jest na gorąco taka prosto z piekarnika, smaczna jest również na drugi dzień odsmażana (smażymy pod przykryciem z odrobiną wody wtedy będzie pulchna ). Przepis jest bardzo prosty, babka zawsze się udaje
Składniki:
✔ 2, 5 kg ziemniaków mączystych
✔boczek pokrojony w kosteczkę (może być jakaś kiełbaska, jeśli nie mamy można pominąć)
✔2 jaja
✔1 duża lub 2 małe cebule
✔ 2 ząbki czosnku
✔2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (lub zwykłej pszennej)
✔ 2 łyżeczki soli
✔ 1 łyżeczka pieprzu
✔ majeranek jak ktoś lubi
Ziemniaki zetrzeć tak jak na placki ziemniaczane, trochę odsączyć na sicie jeśli za dużo wody, wymieszać z jajami i mąką. Cebulę i czosnek zeszklić najlepiej na smalcu, boczek wysmażyć i gorące dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać, doprawić solą, pieprzem. Forma 24 cm wysmarowaną masłem , oprószoną bułką tartą, piekarnik 200 stopni , piec 1,5 godz.. Na wierzch można położyć wiórki masła, plastry słoniny lub boczku.
Smacznego!