Składniki
ciecierzyca 1 szklanka
pierś z kurczaka
Pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula biała 1 szt.
ząbek czosnku
bazylia otarta Prymat 2 łyżeczki
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
chili pieprz cayenne 1 szczypta
sól i pieprz
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez 12 godzin (1 szklankę cieciorki zalewamy 3 szklankami wody). Po namoczeniu gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z moczenia przez około 45 minut z dodatkiem łyżeczki masła. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka, doprawione solą oraz pieprzem i chwilę razem przesmażamy.
Podsmażoną cebulkę i kurczaka zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, słodką paprykę, pieprz cayenne, 1 łyżeczkę cukru brzozowego i dusimy całość przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Ugotowaną cieciorkę dodajemy do sosu z kurczakiem, dokładnie mieszamy, zagotowujemy i gotowe! Danie podajemy z dodatkiem świeżych ziół - kolendry, bazylii lub natki pietruszki.