Składniki:
  • 0,5 kg mięsa z udek kurczaka
  • 1 łyżeczka soli ziołowej plus do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • ok. szklanki wody
Przygotowanie:
Umyte mięso kroję na duże kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, sos sojowy, pieprz cayenne i paprykę. Mieszam i odstawiam na godzinę. Rozgrzewam olej w brytfance, układam mięso i smażę ja na niewielkim ogniu ok. 5 minut, mieszając. Przykrywam brytfankę i pozwalam mięsu dusić się we własnym sosie, uważając by się nie przypalało (ewentualnie dolewam po odrobinie wody). Gdy jest prawie miękkie, dodaję pokrojoną drobniutko cebulę i dalej duszę pod przykryciem do momentu, aż cebula zupełnie się rozgotuje i powstanie z niej pyszny, gęsty sos. Doprawiam do smaku solą, uzupełniam wodę jeśli sos jest za gęsty.