06, Sie, 2023, 08:37 PM Ostatnia edycja: 20, Wrz, 2024, 04:51 PM by wojtek.was
Piersi z kurczaka kropimy na plastry następnie nakłuwamy, solimy i pieprzymy, odstawiamy do lodówki.
Pieczarki ścieramy na tarce. Na tłuszczu podsmażamy czosnek i cebulę, następnie dodajemy pieczarki, wszystko dusimy. Tak przygotowane pieczarki można zrobić wcześniej, a nawet zamrozić.
Przygotowujemy też beszamel (50g masła rozpuszczamy,50g mąki dodajemy i smażymy ok 2 min. Dodajemy 1/2 litra mleka. Gotujemy, przyprawiamy solę pieprzem i gałką muszkatołowa. Na koniec do sosu dodajemy garstkę startego sera.
Na blachę kładziemy papier do pieczenia, medaliony smarujemy cieniutko majonezem, na to odrobina natki pietruszki, grzyby, beszamel, na wierzch można posypać szczypiorkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
Smacznego! :)