Składniki potrzebne do przygotowania pożywnej surówki:

• 2 białe części pora,

• marchewka,

• jabłko,

• pół twardej gruszki,

• niewielka czerwona cebula,

• 3 łyżki gęstej śmietany,

• 2 łyżki majonezu,

• 2 łyżeczki francuskiej musztardy,

• łyżeczka miodu,

• sok z połowy cytryny,

• sól,

• pieprz.

Sposób wykonania:


• Pora umyj dokładnie i odkrój z niego liście, od razu po tym pokrój warzywo w talarki. Włóż je do miski z bardzo zimną wodą. Dzięki temu por stanie się o wiele bardziej chrupiący.

• Marchew obierz, to samo zrób z jabłkiem. Z owocu usuń gniazda nasienne. Obydwa składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gruszkę zaś umyj, przekrój na pół, a na samym końcu zetrzyj.

• Cebulę obierz i pokrój na dość cienkie piórka. Wszystkie owoce i warzywa wrzuć do dużej miski. Wymieszaj ze sobą składniki.

• Przygotuj sos z kwaśnej śmietany, musztardy, majonezu i soku z cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie.

• Por odciśnij z wody i dodaj go do reszty owoców i warzyw. Wlej wcześniej przygotowany sos. Ponownie wszystko zamieszaj i posmakuj. Surówka jest już gotowa. Możesz podać ją do obiadu lub potraktować jako oddzielną przekąskę na podwieczorek.