Składniki:
1 kg karkówki
1 kg czerwonej cebuli
10 dag suszonych żurawin
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku (można zastąpić łyżeczką suszonego)

Sposób przygotowania


Piekarnik rozgrzej do 230 stopni.
Obraną cebulę pokrój na plastry o grubości około 1/2 cm.
Karkówkę pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości 2 cm. Lekko oprósz solą i pieprzem.
Mięso włóż do spryskanej tłuszczem nieprzywieralnej formy - jeśli się nie mieści jedną warstwą, ułóż ją na zakładkę.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, wyjmij, mięso przewróć na drugą stroną i piecz następne 10 minut.
Kiedy mięso się piecze, na patelni silnie rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na największym ogniu ciągle mieszając przez 4-5 minut, aż zacznie się szklić. Wlej szklankę wody, dodaj żurwiny, wymieszaj i duś, aż mięso się podpiecze.
Uduszoną cebulę z żurawinami dodaj do mięsa, upychając ją pomiędzy kawałki. Rozłóż gałązki tymianku (lub posyp suszonym). Przykryj folią aluminiową (tak, by para mogła się wydobywać szparami po bokach) i wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego tym razem do 140 stopni. Piecz przez 2 godziny.
I wiesz co? Nie zaglądaj tam przez ten czas :) Najlepiej idź na spacer lub przeczytaj dobrą książkę, ale spacer jest lepszy, bo będzie tak ładnie pachnieć, że będzie trudno wytrzymać :)