Składniki:
  • 1 kilogram sera w wiaderku
  • 330 ml śmietany kremówki 36%
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • czekolada mleczna 100 g
  • biszkopty okrągłe ok 30 sztuk
  • żelatyna 3 łyżki
  • 2 galaretki (mogą też być owoce do ozdoby ciasta)
Sposób przygotowania:
Dno torownicy 27 cm wykładamy biszkoptami, jeśli są twarde namoczyć w słodkiej kawie lub herbacie. (Ja delikatnie maczam każde w słodkiej kawie.)

Kroimy na kawałki czekoladę, maja być większe.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno potem podajemy partiami cukier puder.
Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach zimnej wody, mieszamy i podgrzewamy w kąpieli wodnej, ale nie wolno gotować.
Podczas gdy rozpuszcza się żelatyna dodajemy porcjami do sera ubitą śmietanę, mieszamy. 1 łyżkę masy dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie powolutku całość wlewamy do masy - wszystko razem dokładnie miksujemy.
Wrzucamy posiekaną czekoladę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Na wierzch dajemy tężejące galaretki.
Po zrobieniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego ;)