Forum Kulinarne

Desery i ciasta => Ciasta bez pieczenia => Wątek zaczęty przez: beata.was w 21, Lip, 2024, 03:14 PM

Tytuł: Sernik na zimno Emii
Wiadomość wysłana przez: beata.was w 21, Lip, 2024, 03:14 PM
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dno torownicy 27 cm wykładamy biszkoptami, jeśli są twarde namoczyć w słodkiej kawie lub herbacie. (Ja delikatnie maczam każde w słodkiej kawie.)

Kroimy na kawałki czekoladę, maja być większe.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno potem podajemy partiami cukier puder.
Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach zimnej wody, mieszamy i podgrzewamy w kąpieli wodnej, ale nie wolno gotować.
Podczas gdy rozpuszcza się żelatyna dodajemy porcjami do sera ubitą śmietanę, mieszamy. 1 łyżkę masy dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie powolutku całość wlewamy do masy - wszystko razem dokładnie miksujemy.
Wrzucamy posiekaną czekoladę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Na wierzch dajemy tężejące galaretki.
Po zrobieniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego ;)