Forum Kulinarne

Desery i ciasta => Ciasta pieczone => Wątek zaczęty przez: beata.was w 21, Lip, 2024, 02:23 PM

Tytuł: Ciasto Małgosi - Ciasto bezowe
Wiadomość wysłana przez: beata.was w 21, Lip, 2024, 02:23 PM
Ciasto:
Beza:
Krem:

Posiekać mąkę i proszek do pieczenia z tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i rozwałkować na prostokątne kawałki papieru do pieczenia. Ubić białka na sztywno, dodawać po łyżce cukru dokładnie miksując, do jego rozpuszczenia. Każdy surowy placek smarować bezą i piec na złoty kolor (ok.25 min, 180stopni). Trzeba uważać przy wyjmowaniu placków - są kruche!
Z podanych składników na krem ugotować budyń. Wystudzić i zmiksować z kostką masła. Dodawać budyń po łyżce do utartego masła, aby masa się nie zwarzyła.
Przełożyć placki kremem i konfiturą wiśniową. Ostatniego, wierzchniego placka nie smarować kremem