Ciasto:- 2.5 szkl mąki
- 30 dkg masła (lub margaryny)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Beza:- 3 białka
- ¾ szkl cukru drobnego kryształu
- 2 opakowania cukru waniliowego
Krem:- 2 szkl mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
Posiekać mąkę i proszek do pieczenia z tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i rozwałkować na prostokątne kawałki papieru do pieczenia. Ubić białka na sztywno, dodawać po łyżce cukru dokładnie miksując, do jego rozpuszczenia. Każdy surowy placek smarować bezą i piec na złoty kolor (ok.25 min, 180stopni). Trzeba uważać przy wyjmowaniu placków - są kruche!
Z podanych składników na krem ugotować budyń. Wystudzić i zmiksować z kostką masła. Dodawać budyń po łyżce do utartego masła, aby masa się nie zwarzyła.
Przełożyć placki kremem i konfiturą wiśniową. Ostatniego, wierzchniego placka nie smarować kremem