Forum Kulinarne

Potrawy z mięs => Drób => Wątek zaczęty przez: beata.was w 21, Lip, 2024, 02:16 PM

Tytuł: Gulasz z udek kurczaka
Wiadomość wysłana przez: beata.was w 21, Lip, 2024, 02:16 PM
Składniki:
Przygotowanie:
Umyte mięso kroję na duże kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, sos sojowy, pieprz cayenne i paprykę. Mieszam i odstawiam na godzinę. Rozgrzewam olej w brytfance, układam mięso i smażę ja na niewielkim ogniu ok. 5 minut, mieszając. Przykrywam brytfankę i pozwalam mięsu dusić się we własnym sosie, uważając by się nie przypalało (ewentualnie dolewam po odrobinie wody). Gdy jest prawie miękkie, dodaję pokrojoną drobniutko cebulę i dalej duszę pod przykryciem do momentu, aż cebula zupełnie się rozgotuje i powstanie z niej pyszny, gęsty sos. Doprawiam do smaku solą, uzupełniam wodę jeśli sos jest za gęsty.