Składniki potrzebne do przygotowania pożywnej surówki:
• 2 białe części pora,
• marchewka,
• jabłko,
• pół twardej gruszki,
• niewielka czerwona cebula,
• 3 łyżki gęstej śmietany,
• 2 łyżki majonezu,
• 2 łyżeczki francuskiej musztardy,
• łyżeczka miodu,
• sok z połowy cytryny,
• sól,
• pieprz.
Sposób wykonania:
• Pora umyj dokładnie i odkrój z niego liście, od razu po tym pokrój warzywo w talarki. Włóż je do miski z bardzo zimną wodą. Dzięki temu por stanie się o wiele bardziej chrupiący.
• Marchew obierz, to samo zrób z jabłkiem. Z owocu usuń gniazda nasienne. Obydwa składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gruszkę zaś umyj, przekrój na pół, a na samym końcu zetrzyj.
• Cebulę obierz i pokrój na dość cienkie piórka. Wszystkie owoce i warzywa wrzuć do dużej miski. Wymieszaj ze sobą składniki.
• Przygotuj sos z kwaśnej śmietany, musztardy, majonezu i soku z cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie.
• Por odciśnij z wody i dodaj go do reszty owoców i warzyw. Wlej wcześniej przygotowany sos. Ponownie wszystko zamieszaj i posmakuj. Surówka jest już gotowa. Możesz podać ją do obiadu lub potraktować jako oddzielną przekąskę na podwieczorek.