Forum Kulinarne
Marynaty i wędliny => Wędliny => Wątek zaczęty przez: beata.was w 21, Lip, 2024, 12:31 PM
Około 1kg schabu
Składniki na zalewę:
- 2 litry wody
- 1/3 szklanki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 4 ząbki czosnku (ja daję mniej)
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżka musztardy
- liść laurowy, ziele angielskie, papryka mielona
Wykonanie:
- Zagotuj wodę z w/w składnikami i ją ostudź
- Do wystudzonej zalewy włóż schab (około 1 kg) i pogotuj go 10 minut, zostaw go na noc
- Rano doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 10 minut, pozostaw do wystudzenia