Składniki;
5 jajek
1 1/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka oleju
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (mogą być śliwki, jabłka, rabarbar, mogą być mrożone, ja dałam zamarznięte borówki i rabarbar obrany i pokrojony na 2cm słupki)
Na wierzch kruszonka:
1/2 szklanki maki
1/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła zimnego
Wykonanie;
Całe jajka utrzeć z cukrem. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Potem dodawać łyżkę maki, następnie łyżkę oleju i tak na zmianę dodawać i dalej ucierać ciasto (mikserem, ja robię Lidlomiksem).
Blachę wyłożyć papierem, posmarować olejem. Wylać ciasto do formy. Na wierzch ułożyć owoce, jeśli mrożone - to ich nie rozmrażać. Na wierz posypać kruszonką przegotowaną w w czasie ucierania (2-giej fazie łączenia wszystkich składników).
Kruszonka;
Składniki na kruszonkę wyłożyć na stolnicę siekać szybciutko nożem do połączenia składników, maja być grudki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut. Jeśli owoce są mrożone czas można wydłużyć do 1/2 godziny.