Kilo sera w wiaderku z Biedry
4 jajka
2 czekolady białe
3 łyżki cukru lub pudru
Cukier waniliowy lub laska wanilii
Śmietanka 30% 150 ml
Troszkę soli
Łyżka maki ziemniaczanej
Spod wg uznania
Np. ciemne herbatniki z masłem (ciastka owsiane z sezamem 2 paczki +1/2 kostki masła)
WYKONANIE:
Żółtka utrzeć na kogel-mogel (mieszadełka na 4). Dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Dodać cukier waniliowy, ser i śmietanę - delikatnie wymieszać (mieszadełka na 3 w lidlomiksie). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do masy i wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać (ręcznie łopatką) .
Na blachę wyłożoną papierem i skruszonymi ciastami (kruszone w lidlomiksie) wymieszanymi z roztopionym masłem wyłożyć wymieszaną masę.
Piec 170 stopni około 40 minut na dno w piekarniku wstawić naczynie żaroodporne z wodą.
Po upieczeniu zostawić w piekarniku, potem uchylić piekarnik by odparował sernik.
Smacznego! =)