Składniki:
papryka czerwona 1kg.
cukinia mała 1,5kg.
cebula 1kg.
ocet 1 szklanka
olej 1 szklanka
cukier 1 szklanka
sól 1 łyżka(kamienna)
koncentrat pomidorowy 2 słoiczki po 200ml
Sposób przygotowania:
1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy bez obierania w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
2. Cukinię i cebulę solimy i odstawiamy na około 2-3 godziny, aby puściły sok. Sok z warzyw zlewamy.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
3. Do dużego garnka wlewamy olej, ocet, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i cukier, mieszamy. Zalewamy dodajemy pokrojoną paprykę i całość zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Do wystudzonej zalewy z papryką dodajemy osączoną cukinię i cebulę, mieszamy i nakładamy do czystych słoików.
5. Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką. Wlewamy wodę do ok. 3/4 wysokości słoików. Garnek ze słoikami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszmy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 15 minut pasteryzowania. Gdy zakończymy pasteryzację słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce.
6. Wystudzone słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.