Forum Kulinarne

Przetwory na zimę => Do słoików => Wątek zaczęty przez: wojtek.was w 14, Wrz, 2025, 06:41 PM

Tytuł: Sałatka z cukinii, papryki i cebuli do słoików na zimę
Wiadomość wysłana przez: wojtek.was w 14, Wrz, 2025, 06:41 PM
Składniki:
papryka czerwona 1kg.
cukinia mała 1,5kg.
cebula  1kg.
ocet 1 szklanka
olej 1 szklanka
cukier 1 szklanka
sól 1 łyżka(kamienna)
koncentrat pomidorowy 2 słoiczki po 200ml

Sposób przygotowania:

1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy bez obierania w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

2. Cukinię i cebulę solimy i odstawiamy na około 2-3 godziny, aby puściły sok. Sok z warzyw zlewamy.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

3. Do dużego garnka wlewamy olej, ocet, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i cukier, mieszamy. Zalewamy dodajemy pokrojoną paprykę i całość zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

4. Do wystudzonej zalewy z papryką dodajemy osączoną cukinię i cebulę, mieszamy i nakładamy do czystych słoików.

5. Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką.  Wlewamy wodę do ok. 3/4 wysokości słoików. Garnek ze słoikami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszmy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 15 minut pasteryzowania. Gdy zakończymy pasteryzację słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce.

6. Wystudzone słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.