Składniki
4 kg ogórków
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
5 ząbków czosnku
Zalewa:
6 szklanek wody
1 1/2 szklanek octu 10 %
2 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soli
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka gorczycy
Etapy przygotowania
1. Ogórki w skórce pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pokroić w kostkę.
2. Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, kurkumę, gorczycę i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Następnie dodać do niej ogórki, paprykę, cebulę i czosnek. Razem gotować jeszcze 5 minut. Gorąca sałatkę nakładać do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut.