Składniki
Ciasto kruche
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanki cukru
1 op. cukru wanilinowego
200 g masła (twardego)
100 g smalcu
4 żółtka
1 jajko
Nadzienie
1 kg rabarbaru
3 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru, po ok 45g)
3 1/2 szklanki mleka
5 łyżek cukru
1/2 op. cukru wanilinowego
Przygotowanie
Ciasto kruche
Formę o wymiarach 30 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy).
Dodać żółtka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części.
Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą większą cześć pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
Nadzienie
Ugotować budynie: odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
Gdy mleko zacznie kipieć wlać do niego rozpuszczone budynie i cały czas energicznie mieszać rózgą aż powstanie jednolita masa bez grudek. Zagotować i odstawić z ognia.
Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodygi pokroić na plasterki. Wyłożyć go na spód, następnie wyłożyć na niego gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.