Ciasto na spód sernika
2 szkl mąki szymanowskiej
1/2 szkl cukru pudru
10 dag roztopionego masła
1 łyżka (oleju lub margaryny lub smalcu)
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść składniki. Wyłożyć blaszkę torownicy dół i boki.
Składniki na sernik:
1 kg sera mielonego w wiaderku (President lub z Mlekovita)
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju (kujawskiego rzepakowego lub innego)
2 całe jajka
4 żółtka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( z cukrem)
2 szkl. mleka 2%
Wykonanie:
W termomiksie mieszadełka(a nie noże) ustawiamy 3. Mieszamy wszystko.
Potem wlewamy do tortownicy średniej wyłożonej papierem, która jest dobrze obłożona ciastem spód i boki żeby ciasto nie podpłynęło pod spód. Ciasta nie zapiekamy.
Pieczemy w piekarniku 180 stopni ok. 50 min by sernik zbrązowiał na wierzchu. Wyłączamy piekarnik i ciasto jest jeszcze przez 10 minut, potem uchylamy drzwiczki i znów jest 10 minut.
Sernik musi wystygnąć przed podaniem.
Sos do polania:
Maliny mrożone z cukrem rozmrażamy w kubeczku, powstanie sosik.
Beza na wierzch
Można też pozostałe białka (4 sztuki) ubić na sztywno i dodać 1/2 szkl. cukru i 1 paczkę wiórek kokosowych. Smarujemy tym upieczony sernik ciepły i wkładamy do piekarnika na 10 min.