SKŁADNIKI
Lista składników
- polędwica wieprzowa 1,5 kg
- Musztarda francuska Prymat 180 g
- białe wino wytrawne 200 ml
- cebule 5 szt.
- oliwa
- Do smaku
- Majeranek suszony Prymat
- Pieprz czarny mielony Prymat
- Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kroki postępowania
KROK 1 Polędwicę oczyszczamy z błon, wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy z każdej strony obficie musztardą francuską, a następnie posypujemy z obu stron majerankiem, solą i pieprzem. Na koniec wlewamy białe wino. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 15-30 minut, aby mięso przeszło aromatem przypraw, wina oraz musztardy.
KROK 2 Cebulę siekamy w cienkie piórka i rumienimy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.
KROK 3 Naczynie żaroodporne wyjmujemy z lodówki, polędwicę wyjmujemy z marynaty i smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek 4-7 minut. Podsmażoną polędwicę oczyszczamy delikatnie z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika lub ściereczki. Następnie przekładamy z powrotem do naczynia żaroodpornego, a następnie dodajemy podsmażoną cebulkę oraz wlewamy pozostałą marynatę.
KROK 4 Pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190̊C.
KROK 5 Polędwicę podajemy z ulubionymi dodatkami.