Forum Kulinarne

Potrawy z mięs => Wieprzowina => Wątek zaczęty przez: beata.was w 28, Lip, 2024, 07:41 PM

Tytuł: Polędwica wieprzowa z cebulą
Wiadomość wysłana przez: beata.was w 28, Lip, 2024, 07:41 PM
SKŁADNIKI
Lista składników
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kroki postępowania
KROK 1 Polędwicę oczyszczamy z błon, wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy z każdej strony obficie musztardą francuską, a następnie posypujemy z obu stron majerankiem, solą i pieprzem. Na koniec wlewamy białe wino. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 15-30 minut, aby mięso przeszło aromatem przypraw, wina oraz musztardy.
KROK 2 Cebulę siekamy w cienkie piórka i rumienimy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.
KROK 3 Naczynie żaroodporne wyjmujemy z lodówki, polędwicę wyjmujemy z marynaty i smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek 4-7 minut. Podsmażoną polędwicę oczyszczamy delikatnie z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika lub ściereczki. Następnie przekładamy z powrotem do naczynia żaroodpornego, a następnie dodajemy podsmażoną cebulkę oraz wlewamy pozostałą marynatę.
KROK 4 Pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190̊C.
KROK 5 Polędwicę podajemy z ulubionymi dodatkami.